Un grup de hackeri afirmă că a piratat ID-urile a 12 milioane de utilizatori de iPhone sau de iPad dintr-un calculator al FBI, ridicând semne de întrebare cu privire la securitatea informatică și deținerea datelor personale de către administrație, relatează AFP.
Grupul de hackeri AntiSec, care are legături cu mult mai cunoscutul Anonymous, a publicat pe internet – pe site-ul http://pastebin.com/nfVT7b0Z – un milion dintre aceste presupuse ID-uri, precizând că fac parte dintr-un grup mai larg de 12 milioane găsite într-un calculator al FBI, poliția federală americană.
În opinia lui Eric Hemmendinger, expert în securitate informatică pentru grupul indian Tata Communications, afacerea este fără îndoială veridică, având în vedere scurgerile de informații orchestrate deja de Anonymous, și suscită multe preocupări.
„Întrebarea nu este de a ști dacă este adevărat sau nu, ci de ce agenții federali dispun de aceste informații și de ce ei nu le-au securizat mai mult”, nota marți Hemmendinger.
„Dacă lucrați în domeniul securității cibernetice și calculatorul vă este piratat, scenariul este mai degrabă jenant”, a adăugat el.
„FBI este la curent cu informațiile din presă care afirmă că un calculator FBI a fost spart și că date private în legătură cu ID-urile Apple au fost expuse”, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției federale.
„În acest stadiu, nu este niciun element care să ateste că un calculator portabil al FBI a fost piratat sau că FBI a căutat sau a obținut aceste date”, a mai adăugat el într-un comunicat.
Întâmplarea face turul rețelelor de socializare și al blogurilor. În opinia bloggerului Geekosystem, este vorba despre „cea mai gravă catastrofă din punct de vedere al datelor private”.
Aceasta sugerează că FBI spionează utilizatorii Apple, comentau alte persoane pe Twitter.
„Vulnerabilitățile (sistemului de Internet) vor duce de la pierderea anonimatului utilizatorului până la furtul complet de conturi pe Twitter și Facebook”, deplângea Aldo Cortesi, consultant în securitate informatică din Noua Zeelandă.
Grupul informatic Apple, de asemenea solicitat, nu era încă în măsură să răspundă.
Scurgerea de informații este „reală”, afirma marți pe Twitter Peter Kruse, specialist în criminalitate cibernetică pentru grupul danez CSIS, anunțând că trei dintre dispozitivele sale Apple au fost piratate.
„Ei afirmă că au numele de familie, adresele, numerele de telefoane etc…!”, transmitea el pe Twitter.
„Motivele care au determinat FBI-ul să colecteze milioane de date personale nu sunt clare, dar este evident că aceste date (și calculatorul pe care erau stocate) nu erau suficient securizate”, afirmă Graham Cluley, de la compania de securitate informatică britanică Sophos.
Johannes Ullrich, de la centrul informatic Internet Storm, sublinia că sursa scurgerii de date nu a fost încă identificată.
„Nu există nimic în acest fișier care să implice FBI. Deci, aceste date ar fi putut, de asemenea, veni de la o altă sursă. Dar este dificil de a găsi pe cineva care să dețină un fișier asemănător”, a afirmat Ullrich.
Numărul important de ID-uri interceptate „sugerează că este vorba despre o operațiune de mare amploare și nu despre una țintită, sau că fișierul a fost creat pentru că unul dintre utilizatori trebuia urmărit”, presupune el.
„Hackerii sunt în special interesați să pună FBI-ul în încurcătură decât să pună în pericol persoane nevinovate. Dar să piratezi un calculator este un act criminal și presupun că FBI și alte organizații vor recurge repede la căutarea responsabililor”, a apreciat la rândul său Graham Cluley.
Hackerii Antisec susțin că este vorba de atragerea atenției asupra ID-urilor Apple care permit, potrivit lor, urmărirea utilizatorilor de iPhone sau de iPad.
„Noi nu am simpatizat niciodată cu acest concept de identitate asociat fiecărui aparat Apple (unique identity device ID, UDID). Asta a fost o decizie foarte rea din partea Apple”, apreciază hackerii. „FBI utilizează informațiile voastre personale într-un proiect de filare a populației”, asigură ei.